Ce este psihoterapia individuala? | Cabinet Psihologie Bucuresti-SPIRIT CENTER

Ce este psihoterapia individuala?


psihoterapie validCe este psihoterapia individuală?

Psihoterapia individuală se adresează persoanei care se găseşte în impas.Persoana  recunoşte problema ca fiind a sa şi doreşte să se implice in rezolvarea ei.

Psihoterapia este acţiunea psihologică sistematică, planificată şi intenţională, bazată pe un sistem teoretic bine pus la punct, care este exercitată de un psihoterapeut asupra clientului său, cu scopul de a produce modificări adaptative în personalitatea acestuia.

Psihoterapia utilizează acţiuni specifice şi nu se poate confunda cu acţiunea empirică, simplă şi simpatetică pe care o exercită o rudă, un preot sau un prieten asupra pacientului.

Psihoterapia este o relaţie interpersonală dintre client şi psihoterapeut menită să investigheze natura tulburărilor psihice ale clientului în scopul de a corecta aceste tulburări şi a-l elibera pe acesta  de suferinţă.

Obiectivul psihoterapiei este de  a produce modificări în sfera personalităţii clientului, modificări care îl vor ajuta pe acesta  să realizeze o adaptare mai eficientă în mediul său. Deşi psihoterapia vizează mai mult simptomele, dificultăţile şi tulburările clientului, ea nu trebuie redusă doar la procesul de vindecare ci trebuie extinsă asupra reglării şi autoreglării mai eficiente a stărilor psihice ale clientului, să fie preventivă, suportivă şi să maximizeze potenţialul general uman.

Psihoterapia se aplică la o gamă largă de tulburări psihice, începând cu crize existenţiale, tulburări în sfera personalităţii, nevroze, afecţiuni psihosomatice, boli organice cronice şi în suţinerea clentilor psihotici aflaţi în remisiune.

Există persoane normale, care au succes profesional, familie bine organizată şi afectuoasă, şi-au îndeplinit multe din obiectivele existenţei lor, şi vin la psihoterapie pentru că au impresia că nu şi-au realizat potenţialul psihic la nivel maxim. Aceştia pot obţine un mare câştig de pe urma psihoterapiei care îi ajută sa-şi regleze mai bine procesele şi funcţiile psihice, să-şi dezvolte creativitatea şi să evolueze în plan spiritual.

Cum poate fi evaluat succesul terapiei?

1.Prin trăirea subiectivă a clientului (dispariţia simptomelor, acesta se simte mai bine, e mai mulţumit, mai fericit, mai împăcat cu sine)

2.Prin recunoşterea socială (progresele realizate de client în profesie, familie, la învăţătură)

3.Prin materializarea expectaţiilor psihoterapeutului în ceea ce priveşte modificările realizate în sfera personalităţii şi comportamentului clientului.

 Numar redus de sedinte(6)?
Atenţie !
Mulţi clienti se simt amelioraţi imediat după un număr redus de şedinţe 1-2, acest succes este relativ, şi se datorează ventilării emoţionale realizată la începutul terapiei.Clientii încă nu au căpătat deprinderile de a face faţă unor situaţii asemănătoare, iar la apariţia acestora problemele reapar.
Care este structura şi durata unui demers terapeutic?
 Psihoterapia se realizează într-un numar de şedinţe in fuctie de client si tulburare, a câte 50 de minute.
 Psihoterapia se compune din 3 părţi:
a)faza de interviu clinic, cunoaştere şi evaluare a dificultăţilor şi problemelor.
b)faza de acţiune şi schimbare terapeutică.
c)faza de întărire şi verificare a schimbărilor produse.
Dupa 6 sedinte in care cel putin primele doua faze vor fi abordate veti putea observa schimbari semnificative la dvs, noi recomandam si faza de intarire si verificare a schimbarilor produse.
 

Când trebuie să încheiaţi un demers terapeutic?

 

 

A. Demersul terapeutic se încheie atunci când simptomele pe care le aveaţi iniţial au dispărut. Când comportamentele dezadaptative nu mai apar. Când vă simţiti mulţumit cu propria existenţă, iar funcţiile psihice şi potenţialul dvs. este la nivel maxim. Pentru a avea siguranţă asupra reuşitei psihoterapiei e bine să verificăţi în practică câtva timp dacă schimbările sau produs cu adevărat.

 

 

B. Când demersul psihoterapeutic nu aduce nici o evoluţie, deşi aţi adus asta la cunoştinţa psihoterapeutului şi aţi efectuat sarcinile pentru acasă stabilite împreună cu psihoterapeutul.

Nicolae Nedea

WordPress theme: Kippis 1.15