Tulburarea disforica premenstruala (PMS) II | Cabinet Psihologie Bucuresti-SPIRIT CENTER

Tulburarea disforica premenstruala (PMS) II


Corespondente in psihoterapie – crampeie de realitate

Avand in vedere statisticile din care rezulta ca 20 – 50% dintre femei sufera de „sindrom premenstrual” si ca 3 – 5% experimenteaza simptome specifice descrise in prima parte a articolului nostru, majoritatea lor fiind in prima parte a anilor lor `30, va va propun o explicare a simptomelor conforma cu interpretarea Melaniei Klein a cauzelor prin analogie cu cazul relatat a lui Ruth Kjär in lucrarea „Situatii infantile anxiogene reflectate intr-o opera de arta si impulsul creativ” (1929).
Ruth Kjär suferea de crize depresive periodice fara o sustinere in contextul sau de viata, despre care femeia spunea „in mine este un vid pe care nu-l pot umple niciodata”. Vindecarea apare o data cu constientizarea uneia din ideile legate de aceea anxietate traita de fete – din acesta perspectiva trebuie inteleasa si teama de a fi singura, pierderea iubirii si a obiectului iubirii, considerate de Freud ca fiind situatia infantila de pericol fundamentala la fetite.
Identificarea cu tatal este mai putin incarcata de anxietate decat cea cu mama; sentimentul de vinovatie fata de ea indeamna la supracompensare printr-o relatie afectiva cu ea.
Relatia fetei cu mama face ca relatia cu tatal sa ia un curs pozitiv si unul negativ. Frustrarea suferita in preajma lui isi are temeiul cel mai adanc in dezamagirea suferita in relatia cu mama; o motivatie puternica in dorinta de a-l poseda izvoraste din invidia si ura fata de mama. Daca fixatiile sadice raman dominante, acesta ura si supracompensarea ei vor afecta in mod efectiv relatia femeii cu barbatii. Pe de alta parte, daca relatia cu mama este una pozitiva, bazata pe situarea genitala, femeia in cauza nu numai ca va fi eliberata de un sentiment de vinovatie in relatia cu proprii copii, dar si iubirea pentru sot va fi mult mai adancita, deoarece, pentru femeie, el reprezinta intotdeauna, simultan, mama care daruieste ceea ce e dorit si copilul iubit.
Dezvoltarea fetitei este deci grav dezavantajata caci ea nu are decat dorinta nesatisfacuta de maternitate si inca doar intr-o intuitie vaga si nesigura, desi foarte intensa.
Ceea ce ii tulbura speranta unei maternitati viitoare este nu numai neiguranta ci si anxietatea si sentimentul de vinovatie care pot vatama grav disponibilitatea materna a unei femei.

Modificarile hormonale ale femei pe parcusul unui ciclu menstrual accentueaza si determina manifestarea simptomelor latente preexistente.

BIBLIOGRAFIE:
Melaniei Klein: Iubire, Vinovatie, Reparatie, editura Sigmund Freud, Binghamton 1994, Cluj – lucrarile:
– „Situatii infantile anxiogene reflectate intr-o opera de arta si impulsul creativ” (1929).
– „Stadii timpurii ale Complexului lui Oedip” (1928)

Psih Iuliana Enache

WordPress theme: Kippis 1.15