Tulburarea disforica premenstruala (PMS) I | Cabinet Psihologie Bucuresti-SPIRIT CENTER

Tulburarea disforica premenstruala (PMS) I


I. Descriere generala:
– dispozitia depresiva
– anxietatea si labilitatea afectiva marcata
– scaderea interesului pentru anumite activitati
Aceste simptome au survenit cu regularitate in cursul ultimei saptamani a fazei luteale, in cele mai multe cicluri menstruale din cursul anului trecut.
Simptomele incep sa se remita in cateva zile dupa debutul menstruatiei (faza foliculara) si sunt intotdeauna absente in saptamana care urmeaza menstruatiei.
Cinci sau mai multe din urmatoarele simptome trebuie sa fi fost prezente in ceea mai mare parte a timpului in cursul ultimei saptamani a fazei luteale, cel putin unul dintre simptome fiind unul din primele patru:
– sentiment de tristete, de disperare sau autodepreciere
– senzatie de tensiune, anxietate sau de „nervozitate”
– labilitate marcata a dispozitiei interferand cu plans frecvent
– iritabilitate persistenta, manie si conflicte interpersonale sporite
– scaderea interesului pentru activitati uzuale, care poate fi asociata cu retragerea din relatiiile sociale
– dificultati de concentrare
– senzatie de fatigabilitate, letargie sau de lipsa de energie
– modificarea marcata a apetitului care poate fi asociata cu mancatul compulsiv sau cu dorinta ardenta de anumite mancaruri
– hipersomnie sau insomnie
– senzatia subiectiva de a fi depasita sau ca a scapat situatia de sub control
– simptome somatice cum ar fi: durerea sau marimea de volum a sanilor, cefalee sau senzatia de „balonare”, sau de luat in greutate, cu stramtarea imbracamintii, pantofilor; pot exista de asemenea dureri articulare sau musculare.
Simptomele pot fi insotite de idei de suicid.
Simptomele dispar complet la scurt timp dupa debutul menstruatiei.
Cel mai tipic pattern pare a fi cel al disfunctiei din cursul saptamanii anterioare menstruatiilor si care se termina la jumatatea acestora.
Atipic unele femei au astfel de simptome timp de cateva zile in aproprierea ovulatiei; un numar de femei cu ciclu scurt pot sa nu prezinte simptome decat o saptamana pe ciclu.
Intensitatea simptomelor: de regula simptomele sunt de severitate (dar nu si de durata) comparabila cu cele ale episodului depresiv major si trebuie sa cauzeze o deteriorare evidenta si marcata in capacitatea de a functiona social si profesional, in saptamana anterioara menstruatiilor.
Exista un contrast puternic intre sentimentele depresive ale femeilor si dificultatea de functionare din cursul acestor zile, si dispozitia si capacitatile lor din restul lunii. Prezenta unui pattern ciclic al simptomelor trebuie sa fie confirmata prin evaluari ulterioare zilnice ale simptomelor cel putin 2 luni consecutive.
Evaluarile zilnice ale simptomelor trebuie sa fie facute de femeie, dar pot fi facute, de asemenea, si de altcineva care traieste impreuna cu ea. Este important ca aceste jurnale sa fie tinute pe baza insemnarilor zilnice, mai curand decat compuse retrospectiv din memorie.
Durata: acest pattern de simptome trebuie sa fi survenit in cursul celor mai multe dintre cele 12 luni anterioare.

BIBLIOGRAFIE:
1. „Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale, DSM – IV – TR din 2000”.

Psih Iuliana Enache

WordPress theme: Kippis 1.15