Strategii de validare a emotiilor | Cabinet Psihologie Bucuresti-SPIRIT CENTER

Strategii de validare a emotiilor


Strategii de validare a emotiilor:
1. terapeutul ofera oportunitati pentru exprimarea emotionala: eforturile terapeutului de a controla expresiile emotionale intense pot suscita rezistente puternice inclusive afirmatii ca terapeutul nu intelege pacientul; in aceste situatii terapeutul asculta pur si simplu pacientul, identifica si clarifica validand direct emotiile pacientului intr-o maniera impartiala. Pacientul se va calma in timp si va fi pregatit pentru o rezolvare a problemei focalizata. In aceasta situatie intrebarile deschise despre sentimente va prelungi perioada de intensitate a acestora iar afirmatiile pe marginea emotilor pacientului sau starii contextuale vor disipa intensitatea emotiilor.
2. terapeutul il ajuta pe pacient sa isi observe si eticheteze sentimentele: un factor prezent la majoritatea pacientilor este dificultatea de a discrimina intre evenimente (ex. „el mi-a vorbit cu un ton taios”; „inima mea bate rapid”) de interpretarea proprie asupra evenimentelor (ex. „el ma uraste”; „voi avea un atac de panica si ma voi umili pe mine”). Abilitatea de a separa evenimentele propriu-zise de propriile inferente despre evenimente este primul pas in abordarile terapiei cognitive. Tehnicile de a invata pe pacient cum sa observe, descrie si eticheta emotiile curente includ intrebarile si comentariile asupra evenimentelor curente; instruirea pacientului de a pasi inapoi si a-si observa raspunsurile, actiunile, focalizarea pe raspunsurile altor personae in contexte similare.
3. terapeutul exprima intr-un mod impartial raspunsurile pe care pacientul le poate exprima doar partial: recunoscand pur si simplu senzatia pacientului de a fi scapat de sub control poate fi folositor in a-l ajuta sa isi identifice strategia de evitare. Dificultate: pacientul se poate obisnui cu terapeutul care spune ce simte el si atunci nu este motivat sa invete cum sa-si cunoasca si exprime singur propriile emotii.
4. terapeutul comunica ca sentimentele pacientului sunt valide; terapia trebuie sa comunice ca emotiile negative sunt nu numai de inteles dar si tolerabile. Dificultate: terapeutul incarca sa controleze emotiile prin vointa, gandind pozitiv sau evitand gandurile negative astfel invalidand emotiile pacientului.

Bibliografie:
Marsha M. Linehan, Ph. D., Cognitive –Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder, The Guilford Press, New York, 1993, Part III Basic Treatment Strategies, Core strategies: Part I Validation, pg 221-249

Psih Iuliana Enache

WordPress theme: Kippis 1.15