Autosabotajul | Cabinet Psihologie Bucuresti-SPIRIT CENTER

Autosabotajul


 

Autosabotajul

 

      Uneori, când nu-ţi ies anumite lucruri, te gândeşti că fie ai avut parte de ghinion, fie nu ţi s-a acordat suficient sprijin din partea celorlalţi? Că alta ar fi fost soarta dacă….

 

Dacă am sta strâmb şi am judeca drept, ne-am da seama că de multe ori inamicul principal al propriei persoane suntem noi înşine. Dăm vina pe unul şi pe altul pentru insuccesele noastre, când de fapt există „duşmani interiori” care nu ne dau voie să progresăm. Cu alte cuvinte, ne autosabotăm calea spre împlinire.

Ai gânduri „dar dacă aş fi făcut aşa” sau „da, dar…”, „de-aş avea mai mulţi bani”, „dacă nu m-aş fi angajat la…” „dacă şeful m-ar fi sprijinit, aş fi avansat”, „aş fi putut, dar am avut o copilărie grea” sau „nu sunt suficient de bogată, talentată, inteligentă”? Atunci nu faci altceva decât să te obstrucţionezi singură în obţinerea succesului.

De câte ori nu ţi-ai pus întrebarea: „De ce am făcut asta? Nu puteam să mai stau? Am plecat ca să rup relaţia, aşa cum am plecat de fiecare dată”, „Aş fi putut să mă abţin aseară de la tort… Ştiu doar că sunt la dietă şi vreau să am o greutate normală” sau „De ce nu am cerut să mi se mărească salariul? Ceilalţi au cerut şi au primit răspuns pozitiv”? Eşti sigură pe tine în legătură cu ce ar fi trebuit făcut, poţi să înşiruieşti toate motivele logice şi totuşi sfârşeşti prin a face exact pe dos. De ce? Din cauza autosabotajului.

Procesul de autosabotare se referă la limitarea de a obţine ce îţi doreşti din cauza unor frici neindentificate, a lipsei încrederii în sine şi a imaginii negative. Autosabotajul include o combinaţie de gânduri negative, sentimente şi acţiuni ce creează un obstacol către succes, luptând împotriva propriilor tale interese.

 

Motivele autosabotării

Teama de succes – experienţa ta de viaţă sau a celorlalţi îţi condiţionează mintea să te porţi într-o anumită manieră. Poate că ai observat că ceilalţi au devenit ostili când prietenii tăi au avut succes sau ţi-e teamă că, dacă vei reuşi, ceilalţi vor avea de la tine aşteptări şi mai mari. Astfel, subconştientul asociază succesul cu teama sau durerea. De fiecare dată când te apropii de succes, subconştientul va stimula autosabotarea şi vei eşua.

 

Lipsa valorizării de sine – ai credinţe că nu eşti făcut pentru succes, pentru relaţii bune sau pentru bani, simţi că nu meriţi să ai toate astea, pentru că nu eşti valoroasă. Această credinţă că nu meriţi să ai tot ce e mai bun vine din stima de sine scăzută şi dintr-o lipsă de apreciere a propriei persoane.

 

Lipsa încrederii în sine – nu ai încredere în propriile abilităţi şi simţi că ai obiective nerealiste. Modalitatea proprie de a reacţiona la orice situaţie este  „nu pot” şi îţi vin la ureche şoapte precum „e complicat, ţine-te departe”.

 

Negarea propriului eu – acest comportament se manifestă în forma „doar ca să te mulţumesc”, „fie”, deşi tu ai vrea să spui „nu, nu vreau”. De câte ori vei face ceva pe care nu vrei să-l faci sau nu îţi place să-l faci, îţi negi propriul spirit, sabotându-ţi propriile dorinţe şi dreptul de a-ţi trăi viaţa aşa cum este ea.

 

Diverse forme de manifestare ale autosabotajului (psih. Gill Edwards):

F    te concentrezi pe lucruri greşite sau pe lipsurile din viaţa ta;

F    îi critici, îi acuzi şi îi judeci pe cei din jur, îi învinovăţeşti pe ceilalţi pentru suferinţele, împotmolirea şi frustrarea personală;

F    te concentrezi asupra greşelilor altora sau asupra motivelor pentru care tu ai dreptate pentru a-i determina pe alţii să te sprijine;

F    explici, aperi sau justifici motivele pentru care aşa stau lucrurile;

F    analizezi ce e „în neregulă” cu tine şi unde greşeşti;

F    dai vina pe trecut sau pe faptul că ai regrete;

F    dai vina pe tine sau te critici aspru pentru toate „e vina mea”, „cât de proastă am putut să fiu”, „sunt atât de nepotrivită, imposibil de iubit etc.;

F    îţi spui de ce nu poţi să ai ce doreşti sau de ce nu îţi este permis să vrei lucrul respectiv ori încerci să-ţi justifici dorinţa (ceea ce înseamnă că ai dorinţe contradictorii);

F    crezi că nu meriţi să ai lucrul respectiv, că nu eşti suficient de bună pentru asta, suficient de specială sau că eşti imperfect;

F    cedezi la nevoile, dorinţele sau aşteptările celorlalţi.

 

 

Cum să nu-ţi faci rău cu mâna ta

Identifică şi acceptă toate comportamentele de autosabotare – unele au de-a face cu banii, altele cu succesul, altele cu relaţiile. Faptul de a realiza care sunt domeniile vieţii în care nu-ţi ies lucrurile este primul pas pentru a învăţa să le accepţi şi cel mai important pas pentru a depăşi comportamentul de autosabotaj.

 

Asumă-ţi responsabilităţi – nu te mai învinovăţi pe tine, pe alţii sau destinul pentru toate lucrurile care nu merg bine în viaţa ta. Ar fi timpul să înţelegi că numai tu eşti răspunzătoare pentru eşecurile tale şi numai tu ai puterea de a schimba lucrurile în bine.

 

Vizualizează-te pozitiv şi construieşte-ţi un discurs interior pozitiv – odată ce-ai preluat responsabilitatea şi ai făcut planuri de schimbare, pune-le în acţiune. Pentru a te schimba, ar trebui să treci la acţiune. Începe cu schimbarea imaginii despre tine. Imageria pozitivă este o metodă prin care creezi imagini vii cu ceea ce vrei să realizezi şi ca să experimentezi plăcerea dorinţelor împlinite. În mod conştient permite-i minţii tale să vizualizeze această imagine de câteva ori pe zi şi în curând vei crede în visul tău şi vei face eforturi să se întâmple.

Eşti în permanentă comunicare cu vocea ta interioară şi în cea mai mare parte a timpului ea este negativă şi te îndepărtează de la realizarea scopurilor tale. Fă un efort şi ascultă vocea interioară, înlocuieşte fiecare cuvânt, frază sau gând cu unul pozitiv. Treptat, vei produce schimbarea interioară şi vei deveni mai încrezătoare, capabilă şi cu o imagine corectă a valorii de sine.

 

Cere ajutor – dacă simţi că nu eşti capabilă să depăşeşti acţiunea de autosabotaj, cere ajutor. Fie că apelezi la terapia de grup sau individuală, ai nevoie de cineva care să te ajute să identifici ce tip de comportamente specifice duc la insucces sau autodistrugere, cum îţi „tai singură craca de sub picioare”, să îţi descoperi gândurile subconştiente care te subminează şi să găseşti căile pozitive pentru a le depăşi.

Întotdeauna alege ceea ce îţi doreşti să faci şi lucrurile în care crezi, dedicându-ţi apoi timpul pentru a le duce la îndeplinire. Nimeni nu te poate opri să ai viaţa pe care o doreşti, decât tu însăţi!

 

Fii autorul de succes al propriei tale vieţi!

WordPress theme: Kippis 1.15