E nevoie de compasiune?


                 imagesEterna provocare a omului: viata!

Porniti in cursa catre fericire.

Totul e frumos, va  fauriti vise, sperante, planuri de viitor, faceti  tot ce puteti sa fie bine, cu eforturi mari si…. Deotata totul devine zadarnic. Cu toate bunele intentii, puteti trece prin evenimente traumatice, iar durerea suferita  va copleseste. Lucrurile pot decurge foarte rau, iar durerea poate aparea in cele mai fericite circumstante de viata. Ce puteti face? Sa acceptati suferinta,  sa acceptati compasiunea celor din jur. In asemenea imprejurari va pierdeti speranta, sunteti descurajati, va scade puterea de a va confrunta cu greutatile. Aveti nevoie de oamenii din jur, singuri nu puteti trece prin suferinta.

Oamenii au nevoie de dragoste si compasiune, de puterea celorlati de a fi alaturi de ei pentru a trece de cele mai grele obstacole. Compasiunea inseamna perceperea suferintei cu o atitudine blanda, intelegatoare, plina de iubire si alinare.”Compasiunea este o virtute umana ce ne permite sa intelegem si sa simtim experientele, emotiile si contextele traite de ceilalti ca si cum ar fi ale noastre”(Gerstein O.), este baza bunatatii umane. Uneori  nu e suficient ceea ce primiti de la oamenii apropiati, puteti simti mila, ceea ce va face sa va simtiti si mai neputinciosi, deoarece mila este un mod de a privi suferinta dintr-o pozitie superioara. Atunci, durerea se adanceste si mai tare, va simtiti neintelesi, vreti sa va izolati, sa fugiti daca se poate, sa va inchideti intr-o carapace pe care sa n-o patrunda nimeni. Este momentul in care trauma devine mai puternica, sufletul sufera, apar amintiri intruzive, flach-bak-uri, stari de rau fizic, dezorientare, pierderea sensului vietii.

In acest moment aveti nevoie de psihoterapie.  Compasiunea este un ingredient nelipsit al psihoterapiei integrative. Psihoterapia integrativa este o terapie relationala in care sarcina terapeutica este corelarea afectului, fiind un model de reglare continua, reciproca, mutuala, unde comunicarea nu salasluieste in nici unul dintre parteneri, dar este construita de ambii.

Neurostiintele demonstreaza ca, compasiunea este o empatie ce permite restructurarea si regenerarea creierului( neuroplasticitatea). Clientul experimenteaza starea de siguranta, de creativitate si de bine.

Se creaza posibilitatea conectarii cu copilul interior, eliberarii unui sentiment de dragoste profunda fata de sine, creierul este integrat cu corpul si acest lucru il determina sa functioneze din ce in ce mai bine.

Este creat cadrul in care psihoterapeutul este si ramane uman, iar clientul  simte acceptare, apreciere si compasiune, ajungand astfel cu o mai mare usurinta la constientizare si intelegere a evenimentului traumatic, la acceptare a situatiei , la asimilarea si integrarea propriei constientizari.

Psihoterapeutul creaza un spatiu uman, plin de compasiune, in care clientul isi da voie sa fie vulnerabil, pentru a se restructura, pentru a se echilibra, pentru a merge mai departe cu ranile sufletului vindecate

Tot ce aveti de facut este sa aveti curajul sa pasiti in acest spatiu, alaturi de psihoterapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Help

WordPress theme: Kippis 1.15