Atasamentul, gelozia, iubirea…


 

cuplu3_hp-140x140

                                          Psih. Marina-Lucica Balea

 

Ce este atasamentul? Cum se dezvolta? De cine si de ce ne atasam?

Atasamentul nu este nimic mai mult decat conditionare, este o reactie intensificata prin repetitie. La baza atasamentului stau senzatiile primare de placere si neplacere, care, datorita repetarii in timp se transforma in atractii si respingeri puternice, adica in atasamente pozitive si negative. Ciudat, dar oamenii care se urasc sunt extrem de atasati unul de altul.

In Budism se vorbeste despre patru tipuri de atasament.

Atasamentul pentru placerile senzoriale: o piesa muzicala pe care iti doresti sa o asculti minute in sir, un gust delicios la care iti este greu sa renuntis, s.a

Atasamentul de propriile opinii si credinte. O judecata personala sau o conceptie la care tinem, atunci cand sunt puse sub semnul intrebarii, ne afecteaza in mod inevitabil. E dureros sa constati ca ideile in care crezi cu putere nu sunt impartasite , ba e posibil sa fie chiar eronate. Pana la un punct, a avea incredere in felul in care vezi lucrurile, este un mod sanatos de functionare. Cand ideile in care crezi inceteaza a mai crea armonie, atasamentul devine o forma de nebunie. O astfel de atitudine poate fi chiar catastrofala, ca atunci cand continui sa crezi ca ai o casnicie fericita, desi certurile cu sotul/sotia sunt zilnice, sau nu-ti pui problema sanatatii tale, desi abia te tii pe picioare.

Cei care se cred destepti nu-si vor face timp sa-i mai asculti pe altii. Mintile pline cu opinii experte despre oameni si lucruri sunt ca  niste vase din care apa nu e schimbata niciodata. Ce flori ar putea creste acolo?Un exemplu de gandire pozitiva ar fi “ Nu cauta adevarul,doar inceteaza sa mai adori opiniile”

Atasamentul pentru ritualuri si ceremonii religioase.  Devotamentul in urma ritualurilor religioase nu are nici un fel de valoare daca prin minte continua sa circule ganduri si sentimente impure. Cum se poate dezvolta o atitudine religioasa intr-un suflet nevindecat de ura sau de lacomie?Ce valoare are religia pentru cei care participa la ritualuri doar pentru a-i judeca pe cei care nu participa, sau mai grav, comit diferite fapte si merg apoi la biserica pentru a fi spalati de pacate.

           Atasamentul pentru “eu”, este atasamentul primordial bazat pe iluzia ca undeva, inauntrul corpului sau a mintii , exista o entitate permanenta. Tot ceea ce facem se invarte in jurul acestui atasament, asa cum sfoara se invarte in jurul unui ghem, facandu-l tot mai mare. Tot ceea ce exista se afla intr-o stare de flux, totul vine si pleaca, inclusiv elementele corpului si mintii, viata insasi este o imensa curgere.

Suntem atrasi de trairile placute, la dorim uneori cu o intensitate numita lacomie, respingem si condamnam trairile dezagreabile, dureroase. Viata se dezvolta intre doi poli: Eu si Celalalt. Cauza suferintei nu este atasamentul , ci ignoranta din care izvoraste acesta, nu suntem constienti de natura noastra impermanenta, credem ca suntem entitati separate, ignoram faptul ca facem parte dintr-un intreg.

Daca ne putem investiga cu rabdare atasamentele, vom afla cine suntem, nu in lumea iluzorie a separarii, ci in lumea reala a unificarii.

A ne elibera de un atasament inseamna sa dam drumul unui rol, daca nu dam drumul, ramanem prizonieri ai trecutului. A trai in trecut din motive de atasament este ca si cum ai locui langa un izvor, persistand sa bei apa din butoiul din pivnita. Izvorul este prezentul, el iti ofera energii proaspete, apa din pivnita dupa un timp devine statuta, chiar infestata. Cat de hranitoare crezi ca e pentru tine?

Atasamentul construieste inchisori, detasarea elibereaza. Doar afectiunea leaga prietenii si iubiri, dezleaga oamenii, ii face fericiti. Daca e liber si se intoarce la tine, sarbatoreste! Daca nu se intoarce, relaxeaza-te, nu era pentru tine. Iubirea si libertatea se hranesc una pe cealalta. Si totusi apare gelozia, te doare ca partenerul tau este atras si se simte bine cu o alta femeie. Din ce abisuri ale sufletului apare suferinta sau furia? Gelozia iti vorbeste despre intensitatea atasamentului pentru imaginea dinlauntrul tau. Exteriorul reflecta interiorul. Atasamentul posesiv face din cel iubit o prelungire a propriului Eu.  Este  foarte greu, dar nu putem lasa gelozia sa paralizeze iubirea.  Este o imensa provocare sa iubesti fara a fi gelos.

Singura modalitate  de a atinge un asemenea nivel este realizarea unificarii interioare.

Esti un barbat care contine in interior principiul feminin, sau o femeie care contine  inlauntrul ei principiul masculin. Aceste potentialuri launtrice tind sa se implineasca, sa se manifeste in lume, sunt asemenea unor radare care incep sa faca bip-bip atunci cand detecteaza ceva care sa le semene, cu cat seamana mai mult, incep sa o ia razna, apare fenomenul indragostirii.  In prezenta persoanei care iti dinamizeaza potentialul ceva tresalta in fiinta ta, incepe sa se miste in tine, incepi sa vezi lumea cu alti ochi. Femeia dinafara ta  rezoneaza cu cea din interiorul tau. Cand iubesti incurajezi, stimulezi, hranesti libertatea celuilalt. Daca nu se potriveste perfect, nu incerca sa o schimbi, nu poti face dintr-o mata o leoaica sau invers, nu o poti supune unei metamorfoze imposibile, chiar daca amandoua sunt feline. Cauta o leoaica si vei fi implinit. Te va ajuta sa-ti realizezi unitatea interioara, apoi vei radia in exterior ca razele unui Soare.

Iubirea….. Pentru multi dintre oameni iubirea e un raspuns la satisfacerea unei nevoi. Eu am nevoie de afectiune, de suport, esti alaturi de mine, tu imi dai aceste lucruri, eu te iubesc ca raspuns la aceste nevoi pe care tu mi le satisfaci. Iubirea deficit se numeste aceasta si caracterizeaza relatiile de cuplu, dar si relatia cuDumnezeu. Daca ii dai ceea ce ti cere, te va recompensa , daca-l frustrezi, nu te mai iubeste.  Nevoile tale il sufoca pe celalalt, care are nevoie sa respire. Chiar daca ramane cu tine, psihologic te va respinge.

Iubirea ca alegere este neconditionata, aleg sa te iubesc, iar ceea ce faci sau nu pentru mine devine irelevant. Il iubesti pe celalalt pentru ceea ce este, nu pentru ce iti ofera, fara pretentii, fara acte aditionale. Asta nu inseamna ca ei nu-ti pot implini anumite nevoi, e minunat daca o fac, dar daca nu o fac iubirea ta nu se diminueaza, nu se modifica, nu este retrasa.  Acesta este testul pentru natura iubirii tale .Daca iubirea ta nu se bazeaza pe ceea ce obtii, daca o oferi liber, fara nici o conditie, felicitari! Ai ajuns foarte departe. A-l accepta pe celalalt asa cum este nu e totuna cu a-i accepta comportamentele. A-i permite cuiva sa te raneasca sau sa-si bata joc de tine, nu e iubire detasata, e masochism. Poti iubi  pe cineva care-ti produce suferinta dar cu riscul pierderii integritatii fizice sau psihice. Iubirea nu imbolnaveste, ci vindeca. Fenomenul Frumoasa (frumosul)si bestia se termina prost pentru toata lumea.

Dragostea  da drumul, la amintiri si la asteptari, infloreste in prezent.  Iubirea seamana cu parfumul unei flori, care se extinde pur si simplu in jur.

Poti sa descoperi alaturi de terapeut cine esti, ce sentiment traiesti, pe ce treapta te afli, sau unde vrei sa fii.

WordPress theme: Kippis 1.15