Infidelitatea


New ImageInfidelitatea este una din cele mai mari provocari ale unei relatii de cuplu.

          Cand partenerul te iseala, simti ca toata lumea ta nu mai are sens. Durerea este mare, nu mai ai incredere in tine si te intrebi unde ai gresit. Gandesti ca poate nu-i adevarat, desi totul e evident. Negi ca s-a intamplat, ca sa poti suporta durerea. Incerci sa-l mai iubesti si nu stii ce-i cu tine. Faci compromisuri, dar in interiorul tau creste revolta. Iti spui ca esti puternic, ca poti merge mai departe, dar porti cu tine durerea si furia. Iubirea e ca un dar, pe care tu il oferi din tot sufletul iar celalalt il arunca la gunoi, cautand justificari. Si te intrebi daca iubirea ta poate fi terfelita, ce insemni tu pentru celalalt?      

            Increderea este puternic zdruncinata, devii tot mai vigilent daca vrei sa mergi mai departe, dar ai nevoie sa primesti mai mult decat inainte pentru a te simti in siguranta, ai nevoie de raspunsuri, de sinceritate. Daca nu poti trece peste, e bine sa rupi relatia, durerea va reveni cu siguranta, te vei uita in ochii lui si-l vei intreba mereu : de ce? Cum ai putut? Orice ti-ar spune, nu are sens, tu suferi.

          De obicei infidelul doreste sa intrerupa relatia cu tine, este un mod de a-ti transmite. Unii recunosc, altii ascund. Dar tu stii. Decizia e in mana celui inselat. Daca fidelitatea face parte din sistemul tau de valori, va fi foarte greu, uneori imposibil sa mentii relatia.

      Oamenii se pot separa daca descopera ca in timpul relatiei au dezvoltat stiluri de viata diferite, au valori diferite, nevoi diferite si asteptari de la viata diferite.

Motivele invocate in  infidelitate pot fi:

– nefericirea in casnicie, mentinerea unei stari de indispozitie, cand partenerii ajung sa nu se mai inteleaga nici asupra lucrurilor marunte. Fiecare se poate intreba: care e rolul meu in acest cosmar?

-nevoia de a evolua, cand unul din parteneri simte ca scade in timp ce celalalt evolueaza profesional;

– nevoia de razbunare: iti fac asta ca sa intelegi cu cine te lupti! Dintr-o contabilitate interioara simpla poti intelege ca mai mult ai pierdut decat ai castigat;

– unii spun ca nu pot face nimic, se indragostesc usor. Fals, e nevoie de distrugerea cercului vicios, in care celalalt partener chiar il crede neputincios  si intr-un fel acesta isi arata neputinta;

– trairea insingurarii, care poate fi asociata abandonului;

– nevoia de excitatie, de senzatii tari;

– insatisfactia sexuala in relatia de cuplu;

– trairea sentimentului ca esti proprietatea celuilalt partener. Adevarul este ca ceea ce sustine o relatie este sentimentul de iubire;

– teama de intimitate prea mare cu partenerul;

 – nevoia de apropiere emotionala, de comunicare;

– sentimentul de a fi neglijat;

– nevoia de a-l face gelos pe celalalt;

– nevoia de intarire a unei imagini de sine crescuta;

     Infidelitatea  are scopurile sale constientizate. De exemplu, infidelul de tip “afemeiat” are o gandire care functioneaza dupa principiul “ Gaseste o femeie. Cucereste-o fara sa te implici, emotiile raman la usa. Pleaca. Uita.” Comportamentul este adictiv si adeseori distructiv, riscul fiind pierderea prestigiului, a iubirii, a familiei. Cauta o partenera pentru o perioada scurta de timp, de care sa se poata folosi ca de un obiect posedat, de care se va elibera indata ce scopul a fost atins. El pare sa caute intimitatea dar de fapt o evita.

           Paradoxal, el se foloseste de relatia conjugala, se simte la adapost, are la cine sa se raporteze. In lipsa unei relatii stabile isi pierde elanul de a cuceri .

      Partenerul inselat se simte ranit, poate dezvolta depresie sau anxietate, se simte neapreciat si neatragator,  este indignat sau dezgustat, poate deveni agresiv sau razbunator. Partenerul tradat devine hipervigilent, nu este pregatit sa isi daruiasca increderea pentru ca asta ar insemna sa-si  asume consecintele, incearca sa se puna la adapost de o noua infidelitate, de suferinta.

       Cei doi parteneri implicati in relatie pot alege sa convietuiasca impreuna, sa caute sprijin , sau sa aleaga divortul ca eliberare. Oricine poate avea parte de iubire sincera.

Poate nu exista iubire perfecta dar asta nu inseamna ca nu putem incerca sa o cautam

Iubirea este ca o floare care trebuie ingrijita in egala masura de catre cei doi parteneri.

 

 

WordPress theme: Kippis 1.15