Copilul hiperactiv si incapatanat


Cu totii stim ca celor mici le este mai dificil sa se concentreze sau sa stea intr-un loc timp indelungat, dar, cu cat inainteaza in varsta, se vor putea concentra mai bine. Frecventa si intensitatea cu care apar problemele, diferentiaza copiii cu hiperactivitate de cei cu o dezvoltare normala. Spre deosebire de copiii de aceeasi varsta, cei cu hiperactivitate atrag atentia prin: dificultati de atentie si concentrare, comportamente impulsive, hiperactivitate (agitatie evidenta).

       Dificultatile de atentie si concentrare apar mai frecvent in activitatile impuse, cum ar fi temele. La prescolari aceste dificultati pot aparea si in activitatile alese de ei.

        Comportamentele impulsive apar in cazul copiilor care actioneaza inainte de a gandi. Ei se comporta imatur in raport cu varsta pe care o au si nu-si pot amana indeplinirea dorintelor.

          Hiperactivitatea  – agitatia exagerata si neliniste permanenta, mai ales in situatii in care li se cere sa stea linistiti.

Copiii cu manifestari comportamentale opozante au dificultati in respectarea regulilor importante, ajung sa aiba conflicte cu parintii sau persoanele apropiate, se infurie foarte repede, ii enerveaza pe ceilalti in mod constant si ii invinovatesc pentru greselile si comportamentele proprii neadecvate.. Dezvolta comportamente dominante si agresive fata de frati sau alti copii de aceeasi varsta, este frecvent rautacios si dornic de  razbunare.

Cauzele acestor manifestari pot aparea in familie, ca intr-un cerc vicios, in care parintii si copiii sunt prinsi  intr-un cerc de continue avertismente, mustrari, nemultumiri, ignorare reciproca intentionata, amenintari. Astfel apar comportamentele agresive intre parinti si copii, scaderea experientelor pozitive, pierderea caldurii si apropierii intre parinti si copii.

Alte motive pot fi: trasaturile temperamentale nefavorabile copilului, fazele critice de dezvoltare, probleme fizice si psihice ale parintilor, probleme in familie sau in afara familiei.

Ce pot face parintii care identifica astfel de manifestari ale copilului?  Pot apela la un specialist  impreuna cu care va identifica cele cele mai mari probleme si cele mai dificile situatii din familie, apoi vor fi stabilite masuri psihologice si pedagogice , pentru diminuarea si rezolvarea acestor probleme.Veti afla cum pot fi diminuate disputele negative si lipsite de rost pe care le aveti cu copilul si cum veti putea avea din nou experiente pozitive cu copilul dumneavopastra.. Veti afla cum puteti influenta problemele de comportament ale copilului manipuland consecintele pozitive si negative ale acestora.

                                                                        

                                                                           Psihopedagog Marina-Lucica Balea

 

 Bibliografie: Dopfner Schurmann Lehmkuhl- Copilul Hiperactiv si incapatanat.

WordPress theme: Kippis 1.15