Parinte de succes


 Parinte de succes

” Un copil poate sa il invete pe un adult trei lucruri:

 cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului 

si cum sa ceara cu insistenta ce-si doreste”

(Paulo Coelho)

Ca sa ai un copil bun, trebuie sa fii un parinte bun. Dar cum? Meseria de parinte  se invata. Copilul nu vine pe lume cu instructiuni de folosire. Un copil nu e o masinarie care trebuie sa functioneze unsa, nici un animalut care trebuie sa fie domesticit sau dresat. Un copil e asemenea unei plante: are nevoie de dragoste ca de un pamant fertil din care isi trage seva; are nevoie de atentie ca de soare si de apreciere ca de apa.

Invatam sa fim parinti de la parintii nostri si punem bazele educatiei copilului nostru in “cei sapte ani de-acasa”.

Cum vor parintii sa fie copiii lor? Daca se poate, perfecti: buni, frumosi, destepti, ascultatori,harnici, respectuosi.  E visul oricarui parinte. Dar, atentie, uitam un aspect , dupa cum afirma  James Baldwin, copiii nu s-au priceput  niciodata sa asculte de parintii lor dar nu au dat gres niciodata in a-i imita.

Toti copiii sunt minunati, dar trebuie sa avem grija cum ii modelam. Avem o mare responsabilitate, pe care n-o putem pasa de la mama la tata, de la familie catre scoala si de ce nu catre societate. Faceti-va copilul sa se simta special, sa traiasca sentimentul ca e cea mai importanta persoana din viata  voastra. E ideal ca ambii parinti sa se implice in viata copilului in egala masura, dar din pacate facem diferite compromisuri, avem nevoie de o slujba mai buna, de pregatire, de o viata materiala mai stabila si nu petrecem suficient timp cu copilul, sau, mai comod, il pasam bunicilor, sau unei bone, uneori plictisita, alteori dezinteresata. Ne ramane putin timp, mult prea putin pentru copilul nostru, atunci ce e de facut? Timpul petrecut impreuna trebuie sa fie de calitate.

E bine  sa stabilim  impreuna cu copilul anumite reguli, care il vor ajuta pe copil sa invete sa se poarte adecvat in societate, sa adopte normele etice si morale. Sa manifestam  fermitate, dar sa fim  blanzi, sa acordam   atentie copilului, sa laudam  si sa incurajam succesul,sa  indrumam, sa ocrotim si sa iubim copilul, sa il facem sa se simta important si valoros. Copilul sa se simta special in ochii parintelui sau si sa fie fericit. Multumirea sufleteasca, dragostea, favorizeaza intelegerea, cunoasterea reciproca si apropierea dintre parinte si copil

Recomandari pentru noi, parintii:

 

 • Sa-i iubim neconditionat, sa fim blanzi si buni. Sa le aratam afectiune, atentie si apreciere!
 • Sa fim consecventi, fermi si previzibili!
 • Sa fim un exemplu bun pentru copii!
 • Sa nu vanam greselile copiilor, ci reusitele si faptele bune!
 • Sa observam copilul in diferite contexte, dar sa nu-i facem observatii in public!
 • Sa nu-i tinem predici, nu este o fiinta inferioara!
 • Sa-i acordam incredere si sa-l valorizam!
 • Sa avem reguli putine, pe care sa le respectam si noi!
 • Sa evitam regulile  si pedepsele abuzive!
 • Sa fim o companie placuta pentru copil!
 • Sa nu asaltam copilul cu intrebari!DE CE?
 • Sa fim in permanenta un partener si un sprijin, un prieten al copilului!
 • Sa intelegem emotiile si gandurile copilului pentru a intelege comportamentele!

Daca vrem cu adevarat sa schimbam ceva la un copil ar trebui sa analizam acel lucru sa vedem daca nu e ceva ce ar putea fi schimbat in noi insine( Carl Jung).

In profesia de consilier am intalnit numerosi parinti care vin cu  copii cu probleme si vor sa fie rezolvate, va propun identificarea cauzelor comportamentelor nedorite, sa  se puna intrebarea: ce fac eu ca parinte? Ce nu fac? Ce schimbari a aparut in viata copilului meu? Ce as putea schimba? Lucrand foarte bine cu parintii, se rezolva mult mai repede problemele copiilor, dar schimbarile nu pot fi miraculoase, nu se petrec peste noapte. Un comportament este invatat in timp si trebuie exersat, pentru a deveni deprindere.

Multa rabdare, consecventa si  fiti parinti de succes!

Psihopedagog Marina-Lucica Balea

WordPress theme: Kippis 1.15